Ummetus

Yleisiä ummetuksen hoitokeinoja (helpottavia)

Jos ongelmien ehkäisy ei onnistu ja kärsit kaikesta huolimatta ummetuksesta, on olemassa erilaisia itsehoitovalmisteita tai ilman reseptiä saatavia valmisteita, joista voi olla apua.

Massaa lisäävät aineet

Massaa lisäävät aineet toimivat kuitupitoisten lisäravinteiden tapaan lisäten kuidun määrää ruokavaliossa. Ne nautitaan nesteen kanssa. Kuitu sitoo itseensä nestettä, ja suolen sisältö sekä kasvaa tilavuudeltaan että pehmenee.

Osmoottisten lääkkeiden

Osmoottisten lääkkeiden, kuten Moxalolen, vaikutus perustuu siihen, että ne sitovat vettä paksusuoleen. Tämä pehmentää ulostetta ja helpottaa sen ulostuloa. Paksusuoleen kerääntyvä vesi, kasvattaa ulosteen kokoa, mikä saa suolen lihakset tekemään kovemmin työtä työntääkseen ulostetta eteenpäin. Koska kertynyt vesi on pehmentänyt ulosteita, ulostaminen on suolelle helpompaa.

Paksusuolta stimuloivat laksatiivit

Paksusuolta stimuloivat laksatiivit toimivat nopeammin kuin kuitu ja massaa lisäävät aineet. Nämä laksatiivit stimuloivat suolen liikkeitä ärsyttämällä suoliston lihaksia. Paksusuolta stimuloivia laksatiiveja tulisi käyttää vain lyhytaikaiseen hoitoon, kun taas massaa lisääviä aineita suositellaan myös ummetuksen pitempiaikaiseen, esimerkiksi muutaman viikon pituiseen hoitoon.