Ummetus

Mikä on parasta ruokaa ummetuksen hoidossa?

Kuitupitoinen ruoka on parasta ruokaa ummetuksesta kärsivälle. Jos kärsit kroonisesta tai silloin tällöin esiintyvästä ummetuksesta, sinun kannattaa siirtyä runsaskuituisempaan ruokavalioon. Keskimäärin suomalaiset saavat ravinnosta 20 grammaa kuitua päivässä. Ummetuspotilaan tulee saada ruoasta vähintään 30–35 grammaa kuitua päivässä. Usein kuitua tarvitaan vielä enemmän helpottamaan oireita.

Kuidun määrää kannattaa lisätä vähitellen, jotta vatsa tottuu siihen. Lisäksi oloa voi helpottaa apteekista saatavilla osmoottisilla laksatiiveilla, jotka lisäävät ulosteen nestepitoisuutta.

Tasapainoinen ruokavalio on tärkeä yleisen hyvinvoinnin ja suoliston kannalta. Tasapainoinen ruokavalio sisältää kuituja, joita saa mm.

  • hedelmistä
  • vihanneksista
  • täysjyväviljoista
  • linsseistä
  • pähkinöistä ja siemenistä
  • luumuista

On tietenkin tärkeä muistaa, että olemme kaikki erilaisia ja jotkut meistä reagoi eri ruokiin eri tavalla. Vaikka monet meistä reagoivat positiivisesti kuitupitoiseen ruokavalioon, joillakin se voi vaikuttaa päinvastaisesti. Joidenkin ummetuksesta kärsivien tila ei välttämättä johdu liian vähäkuituisesta ruokavaliosta, vaan kuitujen lisäämisestä voi aiheutua enemmän harmia kuin hyötyä. Jos epäilet kuuluvasi tähän ryhmään, ota yhteyttä lääkäriin.

Miksi kuitupitoinen ruoka on hyväksi ummetuksen hoidossa?

On olemassa kahdentyyppisiä kuituja: liukeneva kuitu, joka liukenee veteen, ja liukenematon kuitu, joka ei liukene veteen. Kummallakin niistä on tärkeä rooli ruoansulatusprosessissa. Liukeneva kuitu, jota on mm. riisissä, perunassa ja sitrushedelmissä, ehkäisee ruokaa sulamasta liian nopeasti ja varmistaa, että elimistö saa niistä ravintoaineita. Liukeneva kuitu myös sitoo itseensä nestettä muodostaen geelin, joka auttaa kuljettamaan ulostemassan ruoansulatuskanavan jälkeen oikeassa muodossa suolen läpi. Liukenematon kuitu, jota on mm. sellerissä, pähkinöissä ja kaurassa, tekee ulosteesta paksumpaa, jolloin se kulkee helpommin suoliston läpi.

Joissakin kuiduissa on korkeampi nestepitoisuus ja ne lievittävät tehokkaasti ummetusta, toisissa taas ei. On siis tärkeää muistaa juoda tarpeeksi vettä ummetuksen lievittämiseksi ja ehkäisemiseksi.

Miksi ummetukseen pitää juoda vettä?

Yksi tärkeimmistä ummetuksen oireista on kova uloste. Kuidut, joita kehotetaan syömään, sitovat ulosteeseen vettä ja näin massasta tulee pehmeämpää. Jos kehossasi ei ole tarpeeksi vettä, ulosteesta tulee kova ja ulostaminen on vaikeaa. Vesi myös huuhtelee paksusuolta ja auttaa ulosteen poistumisessa.

On siis tärkeää juoda tarpeeksi. Tämä tarkoittaa sitä, että nautitaan päivittäin vähintään 1 ½ – 2 litraa nestettä (20 % päivittäisestä vedestä tulee ruoasta). Nesteen tulisi koostua vedestä, laimeasta mehusta, nestepitoisista hedelmistä yms., ei kuitenkaan kofeiini- tai kolapitoisista juomista eikä alkoholista. Helteisinä päivinä ja kuntoillessa määrän tulisi olla hieman suurempi.

Riittävä nesteiden nauttiminen on ensiarvoisen tärkeä asia säännöllisen suolen toiminnan ja terveen paksusuolen ylläpidossa. Jos epäilet, että ummetusongelmasi saattaa johtua riittämättömästä nesteen nauttimisesta, hyvä ensiaskel on veden juonnin lisääminen. Jos et mielestäsi tunne helpotusta riittävän nopeasti, voit helpottaa oloa apteekista saatavilla ummetuslääkkeillä.