Ummetus

Hoitokeinot ummetuksen välittömään ja pitkäaikaiseen helpotukseen

Ummetuksen vakavuudesta riippuen suositeltavat ummetuksen hoitokeinot vaihtelevat. Jos kärsit vaivasta silloin tällöin tai melko säännöllisesti, voit hoitaa ummetustasi luonnonmenetelmin tai lääkkeillä kuten Moxalolella, tai näiden kahden yhdistelmällä. Jos sinulla kuitenkin on pitkiä ummetuskausia, lääkärin olisi pitänyt jo suositella hoito-ohjelmaa - jos et ole ottanut lääkäriin yhteyttä, tee se nyt.

Mitkä ovat parhaita luonnonmukaisia ummetuksen hoitokeinoja?

Suurin osa ummetuksesta kärsivistä ihmisistä saa avun hoitokeinoista, joiden vaikutukset ovat samankaltaisia: ulosteet tulevat paksummiksi ja sitovat enemmän nestettä, jolloin ne poistuvat elimistöstä nopeasti, kivuttomasti ja vaivatta. Tiettyjen perusohjeiden noudattaminen auttaa ehkäisemään ummetusta pidemmällä aikavälillä:

 • Juo riittävästi nesteitä
  Riittävä nesteiden nauttiminen on ensiarvoisen tärkeä asia säännöllisen ulostamisen ja paksusuolen terveyden varmistamiseksi. Koska yksi ummetuksen pääoireista on kova uloste, kehon riittävän nestetasapainon varmistaminen auttaa ehkäisemään ummetusta. Ihanteellisinta olisi nauttia päivittäin 1,5 litraa sellaisia nesteitä, jotka eivät kuivata elimistöä.
 • Pidä ruokavaliosi kuitupitoisena
  Kuidut tekevät ulosteista paksumpia ja oikean muotoisia. Ne myös helpottavat massan kulkua ruoansulatusjärjestel-män läpi ja ulos peräaukosta. Kuituja saa monipuolisesti mm. vihanneksista ja hedelmistä, täysjyväviljasta, pähkinöistä ja siemenistä.
 • Liiku säännöllisesti
  Säännöllinen liikunta auttaa varmistamaan, että kuona-aineet kulkeutuvat paksusuolen läpi nopeasti ja tehokkaasti. Tämä tarkoittaa, että nesteen poistumiselle jää vähemmän aikaa, jolloin on todennäköisempää, että ulosteet ovat pehmeitä ja wc-käynnit vaativat vähemmän ponnisteluja. Aerobinen liikunta, kuten kävely ja hölkkä, ovat ihanteellisia liikuntamuotoja, ja niitä tulisikin harrastaa päivittäin.
 • Kuuntele kehoasi
  Älä lykkää vessassa käyntiä, kun tunnet tarvetta. Uloste voi kertyä paksusuoleesi ja kovettua niin, että ulostamisesta tulee vaikeampaa. Tämä voi johtaa ikävään kierteeseen, jossa lykkäät wc-käyntiä uudelleen ja uudelleen.
 • Istu WC-istuimella oikein
  Jos istut WC-istuimen keskellä ja nojaat hieman eteenpäin, ulostamisen pitäisi olla helpompaa. Jos WC-istuin on liian korkealla, kannattaa myös harkita jalkojen nostamista jakkaralle niin, että jalkasi lepäävät hieman lattiaa korkeammalla.
 • Vähennä stressiä elämässäsi
  Ajatus stressin vähentämisestä elämässä voi jo itsessään olla stressaava, mutta tosiasia on, että stressi voi aiheuttaa ummetusta. Stressitason alentaminen (ei lääkkeiden avulla, koska tällä voi olla elimistölle päinvastainen vaikutus) aiheuttaa todennäköisesti positiivisen reaktion vatsassa, suolistossa ja paksusuolessa.

Jos näiden ohjeiden noudattaminen ei poista ongelmaa, kannattaa kokeilla jotain ummetuslääkettä.

Entä ummetuslääkkeet?

Ummetuksen helpottamiseen on tarjolla monia erilaisia lääkkeitä. Ne tuovat helpotuksen yhdessä edellä mainittujen luonnonmukaisten ummetuksen hoitokeinojen kanssa.

 • Osmoottiset laksatiivit, kuten Moxalole, sitovat vettä ulosteeseen, tekevät siitä pehmeämpää sekä lisäävät sen määrää ja siten normalisoivat suolen toimintaa
 • Stimuloivat laksatiivit pakottavat suolen lihakset supistumaan niin, että uloste puristuu ulos.
 • Massaa lisäävät laksatiivit lisäävät ulosteeseen kuitua, jolloin niistä tulee suurempia ja pehmeämpiä.
 • Liukastavat laksatiivit muodostavat voitelevan kerroksen ulosteen pinnalle, jolloin se liikkuu suolen läpi helpommin.
 • Ulosteen pehmentäjät lisäävät ulosteeseen nestettä.

Jos lääkkeitä kokeiltuasi kärsit edelleen ummetuksesta, hae apua lääkäriltä.