Ummetus

Mikä aiheuttaa ummetusta?

Ummetukseen on useita erilaisia syitä, mutta lopputulos on aina sama: ruoansulatuselimistöllä on vaikeuksia kuona-aineiden muuttamisessa helposti ulostettavaksi ulosteeksi. Tämä voi johtua luonnollisista syistä, jotka todennäköisesti voidaan hoitaa joko tapojen muutoksella tai lääkkeillä, esimerkiksi Moxalolella. Syynä voi olla myös muu terveydentilaasi vaikuttava seikka tai lääkitys. Jos kyseessä on jompikumpi viimeksi mainituista, ota yhteys lääkäriisi. Luonnollisia ummetuksen syitä ovat:

 • Kuidun puute ruokavaliossa
  Kuitu on välttämätön osa lähes kaikkien ruokavaliossa. Kuitu sitoo nestettä ja tekee ulosteesta paksumpaa, jolloin se kulkee helpommin suoliston läpi. Se myös hidastaa ruoansulatusta, jolloin ravintoaineet ehtivät imeytyä.
 • Riittämätön nesteiden nauttiminen
  Riittävä nesteiden nauttiminen on ensiarvoisen tärkeä asia säännöllisen suolen toiminnan ja terveen paksusuolen ylläpidossa. Jos kehossa ei ole tarpeeksi nestettä, ulosteista tulee kovia ja ulostamisesta hankalaa. Nesteitä tulee nauttia ainakin 1,5 litraa päivässä.
 • Riittämätön liikunta
  Säännöllinen liikunta nopeuttaa ruoan siirtymistä paksusuolen läpi. Tämä tarkoittaa, että ulosteesta poistuu vähemmän vettä ja se ei kovetu liikaa. Liikunta stimuloi myös suolen lihaksia supistumaan tehokkaasti, mikä auttaa ulostetta liikkumaan eteenpäin.
 • Muutokset rutiineissa
  Rutiininmuutokset voivat vaikuttaa ruoansulatus-järjestelmään. On mahdollista, että syöt eri ruokia eri aikavyöhykkeillä, että ruokavaliosi on muuttunut tai että taustalla on jokin muu syy. Joka tapauksessa ruoansulatuselimistösi ei välttämättä ole tyytyväinen vaihteluun. Jos olet herkkä tällaisille muutoksille, voi olla hyvä idea pitää käsillä itsehoitolääkettä tai lääkkeellistä hoitokeinoa kuten Moxalolea.
 • Tarpeeton pidättely
  Joskus ei ole mahdollisuutta käydä wc:ssä ja toisinaan on vain ”liian kiire”. Kun vessassa käyntiä lykätään, elimistö reagoi samalla tavalla – uloste kertyy paksusuoleen, se saattaa kovettua ja ulostamisesta saattaa tulla hankalaa. Tarpeen huomiotta jättäminen voi myös vaikuttaa ruoansulatuselimistön ja aivojen välillä kulkeviin hermosignaaleihin ja aiheuttaa lisäongelmia.
 • Stressi
  Monet meistä elävät nykyisin stressaavaa elämää, mikä saattaa osittain selittää sen, miksi niin moni kärsii ummetuksesta. Helpotus ongelmaan on kuitenkin yksinkertainen: stressin vähentäminen. Ruoansulatuselimistösi on yhteydessä hermostoosi, joka huomaa kyllä eron – aivan kuten sinäkin.

Jos et ole varma, kärsitkö ummetuksesta, voit tehdä tämän verkossa olevan pikatestin.

Muut ummetuksen syyt

Joskus ummetus johtuu taustalla piilevistä syistä. Ummetus on esimerkiksi yleinen vaiva ihmisillä, joilla on ärtyvän suolen oireyhtymä (Irritable Bowel Syndrome, IBS). Ärtyvän suolen oireyhtymään ei ole hoitoa ja oireiden hoitotapa vaihtelee, mutta kuntoilu ja säännölliset wc-käynnit voivat auttaa.

Ummetus voi olla myös toissijainen neurologisten tai metabolisten tautien oire, ja usein se on myös lääkityksestä johtuva haittavaikutus.

Vaikka ummetus ei ole kliininen tauti, se on vakava terveyshaitta, joka voi vaikuttaa päivittäiseen elämään. Jos tunnistat ummetuksen syyt ja olet kokeillut sopivia hoitokeinoja eivätkä ne ole toimineet halutulla tavalla, ota yhteys lääkäriin. Sama pätee, jos ummetus on kestänyt pitkään. Jos ulosteessasi on verta tai jos ummetuksen yhteydessä paino laskee äkillisesti tai vatsakivut ovat kovat, ota välittömästi yhteys lääkäriin.