Ummetus

Mikä on ruoansulatuselimistö?

Ruoansulatuselimistöön kuuluvat maksa, haima, sappirakko ja ruoansulatuskanava, jonka muodostavat suu, ruokatorvi, maha, ohutsuoli, paksusuoli, peräsuoli sekä peräaukko. Nämä toimivat yhdessä ruoansulatusentsyymien ja -nesteiden kanssa pilkkoen ruoan, jolloin sen ravitsevat ainesosat imeytyvät elimistöön, ja poistavat lopuksi kuona-aineet. Ruoansulatusprosessi kestää normaalisti noin 12–24 tuntia riippuen kehosi koosta ja siitä, mitä olet syönyt.

Mitä ruoansulatusprosessissa tapahtuu?

Ruoansulatusprosessi merkitsee pääasiassa sitä, että ruoka pilkkoutuu yhä pienempiin ja pienempiin osiin, jolloin ravintoaineet voivat imeytyä elimistöön niin, että keho voi käyttää niitä energiaksi ja solujen ravinnoksi. Ruoan siirtyessä elimistössä eteenpäin siihen sekoittuu erilaisia ruoansulatusentsyymejä ja -nesteitä, jotka edistävät sen hajoamista.

Ruoansulatusprosessi alkaa heti, kun alat pureskella ruokaa. Pureskellessasi ruokaan sekoittuu sylkeä ja ruoka pilkkoutuu palasiksi, jotka ovat tarpeeksi pieniä voidakseen siirtyä ruokatorvea pitkin alas mahaan. Mahalaukussa ruoka sekoittuu nesteen ja ruoansulatusnesteiden kanssa, minkä jälkeen se siirtyy hiljalleen ohutsuoleen. Haiman, maksan ja ohutsuolen tuottamat nesteet sekoittuvat ruokaan sen edetessä pitkin ohutsuolta kohti paksusuolta. Ohutsuolessa suurin osa ruoan ravintoaineista imeytyy elimistöön. Tämän jälkeen paksusuoli viimeistelee prosessin poistamalla ylimääräisen veden ja tuottamalla ulosteen, joka voi edetä peräsuoleen ja sen kautta helposti ja vaivattomasti kehosta ulos. Tämä ei tietenkään suju näin yksinkertaisesti, jos kärsit ummetuksesta. Siinä tapauksessa vaiva voidaan yleensä hoitaa joko luonnonmenetelmin tai lääketieteellisin menetelmin – kuten osmoottisten laksatiivien avulla – tai näiden yhdistelmällä.

Mitä ruoansulatuselimistössä imeytyy?

Ruoansulatuselimistössämme imeytyy monia ruoassa olevia yhdisteitä,mutta ei kuitua. Nisäkkäiden elimistö ei pysty pilkkomaan kuitua. Tämän vuoksi kuidut ovat erittäin tehokkaita kuljettamaan kuona-aineita pois kehosta, ja siksi ne ovat myös erittäin tärkeä osa ummetuksesta kärsivien ruokavaliota. Ruoansulatuselimistössä imeyttäviä yhdisteitä ovat mm.:

 • Hiilihydraatit, kuten tärkkelys ja sokeri
  Syljen ruoansulatusentsyymit (amylaasit) aloittavat hiilihydraattien hajottamisprosessin, ja ne imeytyvät sen jälkeen, kun ne ovat muuttuneet glukoosiksi ohutsuolessa.  Keho käyttää glukoosia energian tuottoon.
 • Proteiini
  Ruoansulatusentsyymit (proteaasit) mahassa aloittavat proteiinin hajottamisen. Ohutsuoli viimeistelee prosessin, ja proteiini muuttuu aminohapoiksi. Proteiinit muun muassa korjaavat elimistön kudoksia.
 • Rasvat
  Maksan tuottamat ruoansulatusnesteet ja sappirakon sappihappo aloittavat rasvan hajottamisen. Suoliston ruoansulatusentsyymit (lipaasit) hajottavat sen sitten edelleen rasvahapoiksi ja kolesteroliksi. Tämän jälkeen rasva imeytyy ja siirtyy kehon eri osiin.
 • Vitamiinit
  Vitamiinit imeytyvät ohutsuolessa, mistä ne siirtyvät maksaan tai jäävät kudoksiin.

Mitä ovat ruoansulatusentsyymit?

Ruoansulatusentsyymejä tuottavat ruoansulatuselimistön eri kohdissa sijaitsevat ruoansulatusrauhaset. Ne auttavat pilkkomaan ruoan pienempiin, helpommin imeytyviin osasiin. Ruoansulatusrauhasia on mm. suussa, mahan sisäseinämässä ja ohutsuolessa.